Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

" Για το δάσος μαθαίνω, δρω και δημιουργώ... περπατώ και εξερευνώ..."

Θεματική ενότητα : Φροντίζω το  Περιβάλλον

Τίτλος προγράμματος : " Χωριό μου χωριουδάκι μου ..." 

εντάσσεται στη θεματολογία της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης: Περιβάλλον και Μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία.

Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο διεθνές θεματικό δίκτυο: «Μαθαίνω για τα δάση»,  της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης.

Στόχοι:
·         Να συνειδητοποιήσουν την αξία των ζωντανών οργανισμών του                                      οικοσυστήματος.
·         Να βιώσουν την συνύπαρξη ζωής και τέχνης στο χώρο του δάσους.
·         Να συνειδητοποιήσουν ότι το δάσος κινδυνεύει.
·         Να γνωρίσουν τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας και να αναζητήσουμε                      τρόπους προστασίας τους.

·         Να υιοθετήσουν θετική στάση απέναντι στο δάσος, στα μνημεία και την                       τέχνη.

 Επίσκεψη στο δάσος

Πριν την επίσκεψη:

Τι είναι δάσος; Ποιος άλλος μένει εδώ; Προβάλλουμε το παραμύθι από το υλικό της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΚΠΕ Καστοριάς.

 Αν επισκεφτούμε το  δασάκι του προφήτη Ηλία, ποιά ζώα, ποια πουλιά, ποια έντομα, ποια ερπετά νομίζετε ότι θα συναντήσουμε;

Καταγράφουμε τις σκέψεις των παιδιών και προγραμματίζουμε την επίσκεψη στο δάσος.

Αναφερόμαστε στην έννοια της ομάδας, επισημαίνουμε τα χαρακτηριστικά της και καταλήγουμε πως πρέπει να έχουμε ένα κοινό σύμβολο και ένα σύνθημα. Επίσης θα πρέπει να αποφασίσουμε με ποιο τρόπο θα σηματοδοτήσουμε το μονοπάτι της εξερεύνησης μας ώστε να διευκολύνει και την επιστροφή μας.


Το μονοπάτι της εξερεύνησης έχει σηματοδοτηθεί με βασικά σήματα κυκλοφορίας που δείχνουν  την πορεία μας... και η περιπέτεια ξεκινά... παρέα με τους μαθητές ενός τμήματος του Δ. Σχολείου Δομοκού.



   Στο δάσος:

Παίζουμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού για να φτάσουμε στον προορισμό μας... στο ξωκλήσι του προφήτη Ηλία, συνδέοντας την ενότητα φυσικό περιβάλλον με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η νεράιδα του δάσους έχασε τα πέπλα της. Ένα αερικό τα πήρε και τα κρέμασε στα κλαδιά των δέντρων. Σε κάθε πέπλο υπάρχει και μια ερώτηση. Αν απαντηθεί σωστά  παίρνουμε το πέπλο και συνεχίζουμε τη διαδρομή ώσπου να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Οι μαθητές του Δ. Σχολείου διαβάζουν τα σημειώματα που έβαλαν οι νεράιδες...



Στη θέση του κάθε πέπλου σηματοδοτούμε τη διαδρομή με ένα χάρτινο δεντράκι για να βρούμε  εύκολα το δρόμο της επιστροφής.



...και η εξερεύνηση συνεχίζεται...
Το πέπλο της νεράιδας μας οδηγεί  σε μια χελώνα...
Τα παιδιά ενθουσιάζονται...



Άλλο πέπλο μας κάνει να προσέξουμε ένα δέντρο ξερό...




Για λίγο ξεκούραση...και στη συνέχεια απόλυτη ησυχία για να ακούσουμε τους ήχους του δάσους...

Τα πουλιά τραγουδούν το πιο όμορφο τραγούδι τους κι εμείς το απολαμβάνουμε στη σκιά των δέντρων. Οι πεταλούδες  πετούν και τα σκιουράκια να κρύβονται στα κλαδιά...

Τα πέπλα εξακολουθούν να μας οδηγούν... και τα σημειώματα να μας κάνουν να μαντέψουμε τον επόμενο θησαυρό: " Όταν τη χρειαστώ το 199 καλώ..." και όλοι μαντεύουμε ότι είναι η πυροσβεστική.



Ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δομοκού μας εξηγεί  από τι κινδυνεύει το δάσος και τι πρέπει να κάνουμε  αν δούμε καπνό στο δάσος, αν πάρει φωτιά το σπίτι μας, αν πάρουν φωτιά τα ρούχα μας. Τα παιδιά παρακολουθούν με προσοχή και εκφράζουν τις απορίες τους.


Και βρίσκουμε το τελευταίο πέπλο της νεράιδας. Το σημείωμα γράφει:
" Αχ τι χαρά...βλέπουμε μια εκκλησιά...πως τη λένε και γιατί; Ποιος να μας περιμένει εκεί;"


Ανεβαίνουμε στον Προφήτη Ηλία. Εκεί μας περιμένει ο ιερέας π.Νίκος για να μας λύσει όλες τις απορίες  και να μας μιλήσει για τα ξωκλήσια και συγκεκριμένα για το  ξωκλήσι  του  Προφήτη Ηλία και για το λόγο που είναι κτισμένο τόσο ψηλά.  





Όλοι μαζί ψάλλουμε το Χριστός Ανέστη!







Κυριακή 29 Μαΐου 2022

" Από το σποράκι στη γεωργία και στο δάσος..."

 Το επάγγελμα του γεωργού, την καλλιέργεια της γης σε σχέση με την αλλαγή των εποχών, προσεγγίσαμε μέσα από τη μυθολογία και συγκεκριμένα με το μύθο  της θεάς Δήμητρας και την αρπαγή της κόρης της Περσεφόνης από το θεό Πλούτωνα.

Ζωγραφίσαμε και τραγουδήσαμε το τραγούδι "Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης..." κάνοντας αναφορά στη μόλυνση του περιβάλλοντος και την καταστροφή που προκαλεί ο άνθρωπος  στην ομορφιά και την αρμονία που υπάρχει γύρω του. 












Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Από το σπόρο στο φυτό...

     Στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα: « Χωριό μου, χωριουδάκι μου…»΄, το οποίο έχει ενταχθεί στο διεθνές θεματικό δίκτυο " Μαθαίνω για τα δάση", της ελληνικής Εταιρίας προστασίας της Φύσης, σπείραμε σπόρους αφού πρώτα διαβάσαμε το βιβλίο του Eric carle: " Το σποράκι ταξιδεύει"








Δοκιμάσαμε να φυτέψουμε με διαφορετικούς τρόπους








Τοποθετήθηκαν οι ταϊστρες για να έρθουν και τα πουλιά




Δώσαμε και στους μαθητές του Δ. Σχολείου για να βάλουν και στα δικά τους δέντρα



Και ζωγραφίσαμε πως φανταζόμαστε ότι θα γίνουν τα σποράκια μας...




Τα σποράκια του βασιλικού φύτρωσαν... 
Παρατηρώντας την ανάπτυξη των φυτών, μιλήσαμε για τα στάδια ανάπτυξης και καταγράψαμε την ανάπτυξη του βασιλικού.